stinkende_airco

Help! Mijn airco stinkt.

Je airco is je grootste vriend, zowel in de zomer als de winter. Het zorgt voor een verkoelende bries in je auto in de zomer en kan in de winter helpen tegen condensatie. Maar wat als er in plaats van frisse lucht een muffe geur uit je ventilatie komt? Een stinkende airco kan een rit snel onaangenaam maken. Waar komt die geur vandaan en nog belangrijker, hoe kom je er vanaf? We vertellen je er alles over in deze blog.  

Over de geurtjes van je airco

Als je op de knop van je airco drukt, start er een interessant proces achter de schermen van je auto. Je airco in de auto werkt op een vergelijkbare manier als de airco thuis. Het hart van het systeem is de compressor, die het koudemiddel – een speciale vloeistof die warmte kan absorberen – door het hele systeem pompt. 

Wanneer je airco stinkt, kan dit wijzen op de groei van bacteriën en schimmels in het systeem, vaak in de verdamper of het filter. Deze geuren zijn niet alleen onaangenaam, maar kunnen ook wijzen op een onderliggend probleem dat aangepakt moet worden om verdere schade en gezondheidsrisico’s te voorkomen. 

Zijn airco geurtjes schadelijk?

Naast het veroorzaken van een onaangename geur, kunnen deze micro-organismen allergische reacties of ademhalingsproblemen uitlokken. Vooral bij mensen die gevoelig zijn voor luchtwegirritaties. Daarom is het niet alleen belangrijk om de geur te verwijderen, maar ook om je airco-systeem grondig te laten reinigen en de filters te vervangen. Zo zorg je voor een gezonde luchtkwaliteit in je auto. Regelmatig onderhoud en schoonmaakbeurten kunnen de ophoping van nare geurtjes voorkomen en zorgen voor een frisse, schone luchtstroom wanneer je airco draait. 

Airco onderhoud

Airco-onderhoud is essentieel voor het behouden van een frisse en gezonde luchtstroom in je auto. Een goed onderhouden airco werkt efficiënter, verbruikt minder energie en voorkomt die vervelende geurtjes. Maar hoe gaat zo’n onderhoudsbeurt in zijn werk? 

Tijdens een standaard airco-onderhoudsbeurt wordt allereerst het systeem gecontroleerd op lekken en slijtage. De technici vullen het koelmiddel bij, indien nodig, om ervoor te zorgen dat het systeem op optimale capaciteit kan koelen. De verdamper en condensor worden gereinigd om vuil en bacteriën te verwijderen die nare geurtjes kunnen veroorzaken. Ook worden de luchtfilters vervangen, omdat deze filters stof, pollen en andere verontreinigende stoffen uit de lucht vangen. Dit is cruciaal, omdat een verstopt filter de efficiëntie van de airco vermindert en een broedplaats kan worden voor microben. 

 Een uitgebreider onderhoud kan ook een antibacteriële behandeling omvatten, waarbij een speciale oplossing door het systeem wordt gespoeld om alle sporen van schimmels en bacteriën te doden. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je airco niet alleen goed ruikt, maar ook goed presteert. 

Airco onderhoud bij Autobedrijf Van Veen

Als je airco stinkt, wacht dan niet tot het probleem erger wordt. Kom langs bij Autobedrijf Van Veen voor een uitgebreide airco-check. Ons team zorgt ervoor dat je weer kunt genieten van een frisse en aangename rit, ongeacht de buitentemperatuur. Neem vandaag nog contact op om een afspraak te maken en zeg vaarwel tegen die nare luchtjes in je auto. 

Veelgestelde vragen

Als je airco stinkt, is het raadzaam om het systeem professioneel te laten controleren en reinigen. Dit omvat vaak het vervangen van de luchtfilters en het reinigen van de verdamper en ventilatiekanalen om schimmel en bacteriën, die de geur veroorzaken, te verwijderen. Regelmatig onderhoud kan helpen toekomstige geurproblemen te voorkomen. 

Airco-onderhoud wordt niet standaard uitgevoerd tijdens elke reguliere auto-onderhoudsbeurt. Het is vaak een aparte service die je specifiek moet aanvragen. Hoewel sommige garages het controleren van de airco als een onderdeel van de standaard controlelijst kunnen opnemen, omvat een uitgebreide airco-service meestal een aparte afspraak en soms extra kosten. Het is altijd goed om dit vooraf te verifiëren bij je garage. 

Het zelf bijvullen van de airco in je auto is bij de wet verboden. Dit komt omdat het werken met het koelmiddel van airconditioningsystemen, wat vaak een gereguleerde stof is, specifieke kennis en certificering vereist. Onjuist gebruik of hanteren van deze koelmiddelen kan leiden tot milieuschade en is potentieel gevaarlijk. Daarom is het belangrijk om het onderhoud en bijvullen van je auto-airco over te laten aan gecertificeerde professionals. 

Rijden met een kapotte airco is meestal niet direct schadelijk voor de auto, maar het kan wel voor ongemak zorgen, vooral bij hoge temperaturen. Bovendien kan een defecte airco leiden tot een hoger brandstofverbruik en, afhankelijk van het probleem, potentieel schadelijke koelmiddellekkage. Het is daarom aan te raden om een kapotte airco zo snel mogelijk te laten repareren. 

Geef een reactie