Automonteur van Autobedrijf van Veen vervangt de distributieriem van een auto.

Waarom het vervangen van je distributieriem belangrijk is

Hoewel moderne auto’s vaak een distributieketting hebben, rijden er nog veel auto’s rond met een distributieriem. Deze riem is essentieel voor de motor en moet regelmatig worden vervangen om dure reparaties te voorkomen. In deze blog bespreken we waarom het vervangen van een distributieriem nog steeds belangrijk is, wat de verschillen zijn tussen een distributieriem en een distributieketting en hoe je met regelmatig onderhoud problemen kunt voorkomen. Zo zorg je ervoor dat je auto soepel blijft rijden en voorkom je onverwachte kosten.

Wat is een distributieriem?

Een distributieriem zorgt ervoor dat de krukas en de nokkenas synchroon lopen. Dit is essentieel voor de motor omdat de krukas verbonden is met de zuigers die op en neer bewegen, terwijl de nokkenas de inlaat- en uitlaatkleppen bedient. Deze kleppen moeten op precies het juiste moment openen en sluiten om lucht en brandstof in de cilinders te laten en uitlaatgassen eruit te laten. Zonder deze synchronisatie werkt de motor niet goed en kan ernstige schade ontstaan.

De distributieriem is gemaakt van rubber en heeft een beperkte levensduur. Regelmatig onderhoud en tijdig vervangen zijn essentieel om de betrouwbaarheid van de motor te waarborgen en dure reparaties te voorkomen. Als de distributieriem of distributieketting breekt, stopt de motor onmiddellijk en is de kans op motorschade aanzienlijk. De kosten van deze schade kunnen veel hoger zijn dan de kosten van tijdige vervanging van de distributieriem.

Kosten van schade

Een gebroken distributieriem kan ernstige motorschade veroorzaken. De kleppen en zuigers kunnen elkaar raken, wat leidt tot dure reparaties die vaak hoger zijn dan de kosten van preventieve vervanging. Het vervangen van een distributieriem is veel goedkoper dan de mogelijke motorschade bij een breuk. Regelmatig onderhoud en tijdige vervanging besparen veel geld en zorgen. De kosten voor het vervangen van een distributieriem kunnen variëren van 300 tot 1.000 euro, afhankelijk van het merk en type auto.

Controleren of je auto een distributieriem of distributieketting heeft.

Hoe weet je of je auto een distributieriem of een distributieketting heeft?

Hoewel veel moderne auto’s een distributieketting hebben, gebruiken oudere voertuigen vaak distributieriemen. Het is essentieel om deze riemen tijdig te vervangen om dure reparaties en motorschade te voorkomen. Omdat de aanwezigheid van een distributieriem of -ketting invloed heeft op het onderhoud en de kosten, is het belangrijk te weten welk systeem jouw auto heeft. Hier zijn enkele manieren om dit te achterhalen:

 

 • Controleer de handleiding: Raadpleeg de handleiding van je auto. Deze bevat meestal informatie over het type distributiemechanisme en het vervangingsinterval. Als er een specifiek interval voor vervanging wordt vermeld, gaat het waarschijnlijk om een distributieriem.
 • Kijk onder de motorkap: Bij sommige auto’s kun je controleren welk type distributiemechanisme aanwezig is door te kijken onder de motorkap. Distributieriemen zijn meestal verborgen achter een beschermkap, terwijl distributiekettingen vaak zichtbaar zijn en deel uitmaken van het motorblok.
 • Onderhoudsgeschiedenis: Controleer de onderhoudsrapporten van je auto. Als de distributieriem al eens is vervangen, heb je waarschijnlijk een distributieriem.
 • Dealer of fabrikant: Neem contact op met de dealer of de fabrikant van je auto. Met behulp van het VIN (Voertuig Identificatie Nummer) kunnen zij je precies vertellen welk type distributiemechanisme jouw auto heeft.
 • Online bronnen: Zoek online met specifieke details van je auto, zoals merk, model en bouwjaar. Veel forums en websites bieden informatie over welke auto’s een distributieriem of -ketting hebben.

Hoe herken je dat de distributieriem vervangen moet worden?

Het is essentieel om te weten wanneer je distributieriem aan vervanging toe is om ernstige motorschade te voorkomen. Hier zijn enkele symptomen waar je op moet letten:

 • Ongewone geluiden: Als je vreemde geluiden zoals piepende of tikkende geluiden uit de motor hoort, kan dit wijzen op een versleten distributieriem. Deze geluiden zijn vaak een vroeg teken dat de riem niet meer goed functioneert.
 • Startproblemen: Moeite met het starten van de motor kan erop wijzen dat de distributieriem versleten is. Een versleten riem kan de motoronderdelen niet meer goed synchroniseren, wat startproblemen veroorzaakt.
 • Motorstoringen: Een haperende motor of een motor die onverwacht uitvalt, kan ook een teken zijn van een probleem met de distributieriem. De riem kan de kleppen en zuigers niet meer goed laten samenwerken, wat motorstoringen veroorzaakt.
 • Zichtbare slijtage: Regelmatige inspecties zijn essentieel. Let op scheurtjes, slijtage of ontbrekende tanden op de riem. Als je enige tekenen van beschadiging opmerkt, moet de riem onmiddellijk worden vervangen.

Het belang van het onderhoudsschema

Naast het letten op symptomen, is het belangrijk om het onderhoudsschema van de fabrikant te volgen om te voorkomen dat de distributieriem breekt. Fabrikanten geven vaak een specifiek vervangingsinterval aan, meestal uitgedrukt in kilometers of jaren, afhankelijk van wat eerder komt. Dit interval varieert per merk en model, maar ligt vaak tussen de 60.000 en 100.000 kilometer of elke 5 tot 7 jaar.

Mag je zelf de distributieriem vervangen?

Het is mogelijk om zelf de distributieriem van je auto te vervangen, maar dit wordt meestal niet aanbevolen, tenzij je over de juiste ervaring en technische kennis beschikt. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

 • Complexiteit: Het vervangen van een distributieriem vereist nauwkeurigheid en speciale gereedschappen. Een fout kan ernstige motorschade veroorzaken.
 • Risico op schade: Als de distributieriem niet correct wordt geïnstalleerd, kunnen de kleppen en zuigers elkaar raken, wat aanzienlijke schade kan veroorzaken.
 • Garantie en verzekering: Zelf deze taak uitvoeren kan invloed hebben op de garantie van je auto en complicaties opleveren bij verzekeringsclaims.

Voor de meeste mensen is het verstandig om de distributieriem door een ervaren monteur te laten vervangen. Dit voorkomt kostbare fouten en mogelijke motorschade. Als je besluit het toch zelf te doen, zorg dan dat je de juiste handleidingen en gereedschappen hebt en volg alle stappen nauwkeurig.

Professioneel advies en onderhoud voor je distributieriem en -ketting

Het onderhouden van de distributieriem en ketting is essentieel voor de gezondheid van je motor. Hier zijn enkele aanbevelingen voor wanneer je een professional moet raadplegen en hoe je de distributieketting kunt onderhouden.

Wanneer naar een professional gaan?

Als je twijfelt over je technische vaardigheden of kennis, is het altijd beter om een monteur te raadplegen. Het vervangen van een distributieriem vereist precisie en speciale gereedschappen. Een fout kan leiden tot ernstige motorschade. Een ervaren monteur heeft de expertise om de taak correct uit te voeren, wat je gemoedsrust geeft en dure reparaties voorkomt.

Onderhoud van de distributieketting

Distributiekettingen vereisen minder onderhoud dan riemen, maar zijn niet onderhoudsvrij. Door regelmatig onderhoud en tijdige vervanging van de distributieriem of -ketting zorg je ervoor dat je motor betrouwbaar blijft en voorkom je kostbare schade. Hier zijn enkele onderhoudstips:

 • Regelmatige controle: Laat de distributieketting regelmatig controleren door een monteur. Hoewel kettingen robuuster zijn, kunnen ze uitrekken of verslijten, wat invloed heeft op de timing van de motor.
 • Luisteren naar geluiden: Distributiekettingen kunnen meer geluid maken na verloop van tijd. Als je abnormale geluiden hoort zoals ratelen of tikken, laat dit dan zo snel mogelijk controleren.
 • Smeren: Sommige kettingen moeten regelmatig worden gesmeerd om soepel te blijven werken. Zorg ervoor dat dit onderdeel is van je onderhoudsroutine.
 • Vervanging bij slijtage: Hoewel kettingen langer meegaan dan riemen, moeten ze uiteindelijk toch vervangen worden. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het vervangingsinterval.

Autobedrijf van Veen: Distributieriem- en kettingonderhoud

Geen zin om zelf op je knieën te zitten met een krik en moersleutel? Geen zorgen, bij Autobedrijf van Veen ben je aan het juiste adres voor deskundig advies en snelle service. Ons team van ervaren monteurs helpt je graag met het controleren en vervangen van je distributieriem of -ketting. We begrijpen hoe essentieel het is om je motor in topconditie te houden en dure reparaties te voorkomen. Daarom bieden we uitgebreide services aan, waaronder het controleren en vervangen van je distributieriem of -ketting. Maak vandaag nog een afspraak bij Autobedrijf van Veen en zorg ervoor dat je auto het hele jaar door soepel en veilig rijdt!

Veelgestelde vragen

Om te bepalen of je auto een distributieriem of een distributieketting heeft, kun je:

 • De handleiding van je auto raadplegen.
 • Onder de motorkap kijken; distributieriemen zijn meestal verborgen achter een beschermkap, terwijl distributiekettingen vaak zichtbaar zijn.
 • De onderhoudsgeschiedenis controleren.
 • Contact opnemen met een autograge, de dealer of fabrikant van je auto.
 • Online zoeken met specifieke details van je auto, zoals merk, model en bouwjaar.

De kosten voor het vervangen van een distributieriem kunnen variëren van 300 tot 1.000 euro, afhankelijk van het merk en type auto. Het is vaak goedkoper om de riem preventief te vervangen dan om de mogelijke motorschade bij een breuk te repareren.

Het vervangen van de distributieriem is essentieel omdat de riem zorgt voor de synchronisatie tussen de krukas en de nokkenas. Zonder deze synchronisatie werkt de motor niet goed en kan er ernstige schade ontstaan. Bovendien kan een gebroken distributieriem leiden tot dure reparaties die vaak hoger zijn dan de kosten van tijdige vervanging.

Symptomen dat je distributieriem aan vervanging toe is, zijn onder andere:

 • Ongewone geluiden zoals piepende of tikkende geluiden uit de motor.
 • Moeite met het starten van de motor.
 • Een haperende motor of een motor die onverwacht uitvalt.
 • Zichtbare slijtage zoals scheurtjes of ontbrekende tanden op de distributieriem of -ketting.

Het is technisch mogelijk om zelf de distributieriem te vervangen, maar dit wordt meestal niet aanbevolen tenzij je over de juiste ervaring en technische kennis beschikt. Het vervangen van een distributieriem is een ingewikkelde taak die nauwkeurigheid en speciale gereedschappen vereist. Een fout kan ernstige motorschade veroorzaken en invloed hebben op de garantie en verzekering van je auto.

Geef een reactie