IMG 4123

Winterbanden, wintercheck

Het is weer de tijd van het jaar om op wintersport te gaan. Zelfs als u niet op vakantie gaat, zal uw auto ook voorbereid moeten zijn op het winterse weer. Gladheid op de wegen veroorzaakt jaarlijks vele ongevallen. Dit kan ook u overkomen als u niet tijdig investeert in winterbanden. Lees verder voor meer informatie over verplichtingen in het buitenland en meer wintervoorbereidingen.

Wintercheck

Laat uw auto voor vertrek inspecteren voor de winter. Bijvoorbeeld de accu, deze wordt behoorlijk op de proef gesteld tijdens barre weersomstandigheden. Zorg er voor dat uw accu getest wordt en vervang hem eventueel. Een nieuwe set ruitenwisserbladen is ook geen overbodige luxe: tijdens al die sneeuw slijten de bladen snel. Voldoende ruitenwisservloeistof is ook erg prettig tijdens de reis maar ook verplicht in Duitsland.

Wat is een winterband?

Een winterband heeft een zachtere rubber samenstelling en een ander profiel als een gewone band. De winterband geeft daarom meer grip op het wegdek. Net zoals bij zomerbanden, is er ook een grote variëteit aan winterbanden voor handen. Autobedrijf van Veen geeft u graag advies om een verantwoorde keuze te kunnen maken. In Nederland zijn winterbanden (nog) niet verplicht. In aantal Europese landen echter wel. Controleer wat u allemaal in de auto moet hebben voordat u op vakantie gaat.

Verplichtingen in het buitenland:

Duitsland

Winterbanden zijn in de winter verplicht, maar ook bij sneeuw laat in het voorjaar of vroeg in het najaar zijn winterbanden verplicht. Tevens is het verplicht in Duitsland om goede ruitenwissers te hebben en voldoende ruitenwisservloeistof. Bij kleine bergwegen kan het verplicht zijn om te rijden met sneeuwkettingen. Dit wordt aangegeven met een verkeersbord (wiel met sneeuwketting)

Oostenrijk

Winterbanden zijn in Oostenrijk van 01 november tot en met 15 april verplicht. Let ook op het profiel van uw band. Deze moet in Oostenrijk minimaal 4 mm zijn. Sneeuwkettingen zijn op sommige wegen verplicht en worden aangegeven met een verkeersbord.

Zwitserland

In Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht maar worden sterk aanbevolen, bij het niet hebben van winterbanden en u veroorzaakt een probleem om de weg dan riskeert u een boete van € 73,-. Sneeuwkettingen zijn op sommige wegen verplicht en worden aangegeven met een verkeersbord.

Tjechië

Winterbanden zijn in Tjechië van 01 november tot en met 31 maart verplicht. Let ook op het profiel van uw band. Deze moet in Tjechië minimaal 4 mm zijn. Sneeuwkettingen zijn op sommige wegen verplicht en worden aangegeven met een verkeersbord.

Frankrijk

In Frankrijk worden winterbanden aanbevolen. Op een aantal wegen zijn ze verplicht dit wordt aangegeven met een verkeersbord. Winterbanden in Frankrijk moeten een minimaal profiel hebben van 3,5 mm.
Bij het niet rijden met winterbanden waar het verplicht is riskeert u een boeten van € 135,-