Hoe jij de actieradius van je elektrische auto volledig kunt benutten
Elektrisch rijden is de toekomst. Steeds meer mensen stappen over en de voordelen zijn overduidelijk. Eén van de belangrijkste aspecten die iedere elektrische autobezitter bezighoudt is de actieradius: Hoe ver kun je rijden op één volle acculading? Het goede nieuws? Jij kunt hier zélf invloed op uitoefenen. Hoe? Dat leggen we je graag uit.
De accu en je actieradius
De ‘benzinetank’ van een elektrische auto is de accu. Hoe groter de accu, hoe groter het bereik. Althans, dat is het beeld dat veel automobilisten hebben. Er zit zeker een kern van waarheid in, er kan meer energie opgeslagen worden in een groter accupakket. Daarom is de actieradius van grote elektrische auto’s nog veelal hoger dan die van kleine stadsauto’s. Maar ook hier zijn veranderingen gaande. Fabrikanten werken hard aan een hogere energiedichtheid van een accupakket. Hiermee wordt bedoeld dat het fysieke formaat van het accupakket hetzelfde blijft, terwijl de capaciteit en daarmee de actieradius flink toeneemt. Zo introduceerde Hyundai bijvoorbeeld een update van de IONIQ 5 en 6 Electric. Deze elektrische auto had hetzelfde formaat accupakket maar een groter rijbereik.
De capaciteit van je accupakket bepaald dus voor een groot deel je actieradius. Maar ook externe factoren zijn van invloed op de actieradius van jouw elektrische auto. We benoemen ze één voor één.
1. Jouw rijgedrag
Je rijstijl heeft een directe impact op de actieradius. Wanneer je een auto abrupt laat stoppen en optrekken, vergt dit aanzienlijk veel energie van de accu. Door geleidelijk te accelereren, optimaliseer je het energieverbruik van je auto. Veel elektrische auto’s maken daarnaast gebruik van een regeneratief remsysteem.
Regeneratief remmen is een technologie die veel elektrische voertuigen tegenwoordig hebben. In plaats van de kinetische energie van de auto te verspillen tijdens het remmen, zoals bij traditionele remsystemen, zet het regeneratieve remsysteem deze energie om in elektriciteit en voedt het terug naar de accu. Dit betekent dat elke keer als je afremt, je eigenlijk een beetje ‘bijlaadt’.
Om het meeste uit regeneratief remmen te halen, kun je het beste anticiperen op verkeerssituaties. Door vooruit te kijken en geleidelijk af te remmen in plaats van abrupt te stoppen, maximaliseer je de hoeveelheid energie die wordt teruggewonnen. Dit verlengt niet alleen je actieradius, maar draagt ook bij aan minder slijtage van je remschijven en remblokken.
Daarnaast wordt aanbevolen om zoveel mogelijk op de cruise control te rijden. Door een constante snelheid te rijden zonder al te veel te remmen en te hoeven optrekken, rij je het zuinigst en haal je het maximale aantal kilometers uit de beschikbare energie.
2. De juiste bandenspanning
Je zou het misschien niet direct verwachten, maar de bandenspanning van je elektrische auto speelt een essentiële rol bij het maximaliseren van je actieradius. Banden die niet optimaal zijn opgepompt, zorgen voor meer rolweerstand op de weg, wat betekent dat je auto harder moet werken en dus meer energie verbruikt.
Het is daarom van groot belang om je bandenspanning regelmatig te controleren en ervoor te zorgen dat deze overeenkomt met de aanbevolen waarden van de fabrikant. Vaak zijn deze waarden te vinden aan de binnenkant van het portier, in de handleiding van je auto of op een sticker in de tankklep.
3. Minimaliseer het gewicht en weerstand
Elk extra kilootje dat je meeneemt, betekent dat de motor harder moet werken, waardoor de accu sneller leeg raakt. Houd je auto dus schoon van onnodige ballast. Aerodynamische weerstand kan ook een flinke energievreter zijn. Accessoires zoals dakkoffers en fietsenrekken veranderen de luchtstroom rond je auto, waardoor deze harder moet werken om dezelfde snelheid te behouden. Hoewel ze uiterst handig zijn voor vakanties of weekenduitjes, is het raadzaam om ze te verwijderen wanneer je ze niet gebruikt. Dit zal de luchtweerstand verminderen en je actieradius ten goede komen.
Ook de snelheid waarmee je rijdt houdt verband met de luchtweerstand en daarmee je actieradius. Luchtweerstand neemt exponentieel toe met de snelheid. Dit betekent dat de weerstand die je auto ondervindt bij 130 km/u aanzienlijk hoger is dan bij 100 km/u. Door je snelheid te matigen, kun je de luchtweerstand verminderen en zo je actieradius optimaliseren. Het kan verleidelijk zijn om de maximumsnelheid op de snelweg te benutten, maar als je prioriteit geeft aan het maximaliseren van je bereik, is het verstandig om wat gas terug te nemen.
4. Gebruik energiezuinige instellingen
De airco aan in de zomer en de verwarming in de winter, het komt je rijcomfort zeker ten goede maar niet je actieradius. De airconditioning en verwarming zijn echte energievreters, zeker in een elektrische auto. Daarbij kunnen accu’s van nature niet goed tegen kou en warmte. De ideale temperatuur voor een accupakket ligt tussen de 15 en 25 graden. Zet je dan ook nog eens de verwarming of airco aan, dan daalt je actieradius.
Tegenwoordig hebben fabrikanten een geconditioneerd accupakket ontwikkeld die verwarmd en gekoeld kan worden om de ideale temperatuur te behouden. Dit kost wel wat energie, maar zorgt er wel voor dat je actieradius minder heftig beïnvloed wordt door de weersomstandigheden.
Wil je toch in de zomer of winter comfortabel op weg? Zet dan de airconditioning of verwarming alvast aan als je auto nog aan de laadpaal zit. Veel elektrische auto’s hebben de mogelijkheid om op afstand deze functies aan te zetten, zo bespaar je op je actieradius zonder in te boeten op je rijcomfort.
5. Het ideale laadschema
Het onderhouden van de accu van je elektrische auto is net zo cruciaal als het tanken van brandstof voor traditionele voertuigen. Maar wist je dat het niet alleen gaat om hóe vaak je laadt, maar ook wánneer en hoe je laadt? Een strategisch laadschema kan wonderen doen voor je actieradius.
Het regelmatig tot 100% opladen van de accu kan op de lange termijn schadelijk zijn voor de levensduur van de accu. Veel experts adviseren om de accu meestal tot ongeveer 80% op te laden en deze niet onder de 20% te laten komen. Door deze ‘gulden middenweg’ te volgen, behoud je de gezondheid van de accu en verleng je de optimale actieradius over de levensduur van je auto.
Daarnaast speelt het tijdstip van opladen ook een rol. In koudere maanden kan het voordelig zijn om je auto direct na een rit op te laden. Hierdoor profiteert de accu van de restwarmte, wat het laadproces kan versnellen en efficiënter kan maken.
Ook de snelheid waarmee je laadt, heeft invloed. Hoewel snelladen onderweg handig kan zijn, is het beter om thuis of op het werk regelmatig op lagere snelheden te laden. Dit vermindert de stress op de accu, wat uiteindelijk resulteert in een betere actieradius en een langere acculevensduur.
Dus, wil je het maximale uit je actieradius halen? Overweeg dan een consistent en doordacht laadschema. Hiermee verleng je niet alleen de levensduur van je accu, maar haal je ook elke dag het beste bereik uit je elektrische auto.
Jouw elektrische auto koop je bij Autobedrijf Van Veen
Elektrisch rijden is de toekomst en biedt tal van voordelen, zowel voor het milieu als voor jouw portemonnee. Maar de keuze voor de juiste elektrische auto kan soms overweldigend zijn gezien het groeiende aanbod. Bij Autobedrijf Van Veen begrijpen we dat als geen ander. Met een ruim assortiment aan elektrische auto’s, zowel nieuw als occasion, bieden we voor iedereen een passende keuze.
Ons ervaren team staat altijd klaar om jou te adviseren over de ideale elektrische auto voor jouw situatie. We kijken verder dan alleen de prijs; we nemen jouw rijgedrag, dagelijkse behoeften en wensen mee in ons advies. Daarnaast kun je bij ons terecht voor alle vragen rondom het onderhoud, het laden en natuurlijk de actieradius.
Dus of je nu op zoek bent naar jouw eerste elektrische auto of een upgrade overweegt, Autobedrijf Van Veen is jouw partner in elektrisch rijden. Kom langs, maak een proefrit en ontdek zelf de voordelen van elektrisch rijden. Wij verwelkomen je graag en helpen je op weg naar een duurzamere toekomst!
Veelgestelde vragen
De schatting op het dashboard is gebaseerd op recent rijgedrag, de huidige staat van de accu en andere factoren. Het is een benadering en kan variëren afhankelijk van de rijomstandigheden.
Ja, naarmate een elektrische auto ouder wordt, kan de capaciteit van de accu afnemen, wat resulteert in een verminderde actieradius. Dit natuurlijke degradatieproces wordt beïnvloed door verschillende factoren. Veel fabrikanten ontwerpen hun accu’s echter om lang mee te gaan en geven vaak garanties op de accu voor een bepaalde periode of aantal kilometers, waarbij ze beloven dat de accu een bepaald percentage van zijn oorspronkelijke capaciteit zal behouden. Uit recente testen is gebleken dat de gemiddelde degradatie van accupakketten in auto’s tussen de 1% en 2% per jaar uitkomt. Dit betekent dat een 10 jaar oude elektrische auto gemiddeld nog een accu capaciteit van 85% heeft te opzichte van nieuw.
Hogere snelheden verhogen de luchtweerstand, waardoor de auto meer energie verbruikt. Op de snelweg kun je bijvoorbeeld beter 100 km/u rijden dan 130 km/u om de actieradius te maximaliseren.
Frequent snelladen kan op de lange termijn invloed hebben op de gezondheid van de accu, wat kan resulteren in een verminderde actieradius. Auto’s met een warmtepomp (batterij koeling) hebben daar aanzienlijk minder last van. Hyundai heeft dit meestal standaard op haar elektrische auto’s.